On-line přednáška v Hrádku nad Nisou

Protože nám dle původně nastaveného pravidelného harmonogramu setkávání na přednáškách vyšel termín pro setkání senior studentů VU3V KS Hrádek nad Nisou na sváteční den, a to 17. 11. 2020, přesunuli jsme si naše „virtuální setkání“ na dnešek odpoledne.

Před chvílí jsme absolvovali již čtvrtou přednášku v rámci uceleného tématu ETIKA JAKO VÝCHODISKO Z KRIZE SPOLEČNOSTI, která byla díky panu lektorovi PhDr. Jiřímu Šolcovi opět výborně připravena.

„Ctnost jako trvalý dobrý zvyk“, to bylo podtéma pro dnešní výuku. Pan lektor Šolc nás provázel filosofickými zamyšleními, co se týče velevýznamné kategorie etiky jakou je právě CTNOST. „Ctnost je ta vlastnost, kterou máme rádi u jiných, ale která nám samotným dělá velké potíže“.

Mohli jsme se zamyslet nad filosofickými přístupy od Aristotela, Platona, nebo Jiddu Krishnamurti, anebo Senecu, či Pavla z Tarsu, který říkal toto moudrou: „Ze všech ctností jsou nejvýše víra, naděje a láska. Jsou to ctnosti božské, neboť jsou od Boha“. Pavel z Tarsu je někým pokládám za jednu z vůbec největších historických postav, protože jeho zásluhou se rozšířilo křesťanství jak po Evropě, tak později po Americe. Věnovali jsme pozornost ale i dalším filosofickým směrům, i těm „novodobějším“. Např. otázkou ctnosti se zabývala ve svém filosofování také americká pedagožka Suzanne Kowalik, a dle jejího filosofického přístupu je takzvaných celoživotních ctností celkem pět. Jsou jimi: 1. vytvářet důvěru; 2. být pravdivý; 3. pozorně naslouchat; 4. nikým neopovrhovat; 5. dávat maximum.

Přednáška byla opět parádní. Sami jsme se mohli zamyslet nad otázkou, co je to ctnost, co je to štěstí, zda jsme šťastní, atd. Zajímavé bylo také vyslechnout si šetření z terénu, jak jsou lidé šťastní, v našem krajském městě Liberec – náhodně vybraní lidé. A také se zamyslet nad tím, zda je člověk šťastnější v mládí nebo ve stáří? Dle studií „prý“ se ukazuje, že nejšťastnější (resp. dosahují optimálního štěstí člověka) je člověk ve věku 74 let.

Dnešní „šedivá“ doba je velice náročná, pro úplně všechny z nás, pro mladé i ty starší. A proto, co je důležité? Nezapomínat se radovat i z maličkostí, prožívat si to SVÉ ŠTĚSTÍ každý dle sám sebe a každý den!!!!

Výsledek testu – no, nepřekvapuje  – 100 %. Senior studenti jsou skutečně velmi pozornými studenty, a patří jim veliký obdiv.

Dobré, zdravé dny všem!!!